Hotel Park on Facebook

Festival šparoga u Hotelu Park

Gastro

Festival šparoga u Hotelu Park


Pogodna klima i vegetacija udomaćili su u Lovranu i okolici još jednu atraktivnu biljku – divlju šparogu (ili „šparugu“ kako će reći domaći ljudi).

Zbog svoje popularnosti ona je stekla svoje posebno mjesto u gastronomiji, ali čak i svoj vlastiti festival – Festival šparuga koji se svake godine u travnju održava u Lovranu. (Za kalendar manifestacija u Lovranu u 2014.g kliknite Kalendar manifestacija u Lovranu 2014)

U Lovranu, Lovranskoj Dragi i Medveji tijekom se toga vremena u restoranima i konobama nude razna jela od šparoga, a na početku festivala se održava i tradicionalna „Fešta od šparug“.
Uz zvukove harmonike, glazbeni i zabavni program, navečer se radi već poznata „vela fritaja“ koja se spravlja sa 1.000 jaja i 30 kg šparoga u tavi od 2 m.

Ta neobična biljka iz porodice ljiljana, karakteristična je upravo za priobalno područje gdje većinom raste samoniklo (divlja šparoga), a postoji i uzgojena šparoga (jednogodišnja biljka).

Šparoga spada u povrće s velikom nutritivnom vrijednošću zbog svog bogatstva mineralima i vitaminima.
Najviše sadrži kalcij, kalij, magnezij, fosfor i sumpor, a sadrži još i dosta mikroelemenata - bakar, željezo, cink, fluor i jod; odličan su izvor folata i vitamina C (sadrže više od 10% dnevnih potreba po RDA) i dobar izvor tiamina i vitamina B6 (sadrže više od 20% dnevnih potreba po RDA), a osrednji su izvor vlakana, vitamina A, bjelančevina, riboflavina, niacina i magnezija.

Šparoga ima svoju dugu povijest kroz koju su je razni narodi i kulture poznavali kao ljekovitu biljku.
Tako su je spominjali već i stari kinezi i to kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i oteklina, kao i za ublažavanje bolova u nogama u obliku kupki.
Francuzi su je poznavali kao diuretično sredstvo, koje ima čak i moć rastvaranja bubrežnih kamenaca, a pratio ju je i glas afrodizijaka. 
Danas je šparoga najpoznatija kao blagotvorno sredstvo protiv zatvora, preporučuje se slabokrvnim osobama, upotrebljava se kao oblog protiv ekcema, odlična je hrana za dijabetičare i rekonvalescente. Najznačajnije je njezino diuretično svojstvo jer pomaže pri otežanom mokrenju.
Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni pritisak i ojačava oslabljene kapilare.
Sadrže glutation, jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa pronađen u organizmu, koji se koristi za detoksifikaciju karcinogenih elektrofila te za zaštitu stanica od oksidativnog oštećenja, pri tom sprječavajući oštećenja DNA i ostalih makromolekula. Šparoga ujedno djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada.
 (izvor: www.coolinarika.com)

 

Posebna ponuda

Ova stranica koristi kolačiće.
Neki od kolačića neophodni su za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo. Više informacija o kolačićima potražite ovdje.