Hotel Park on Facebook

Marunada u Hotelu Park

Gastro

Marunada u Hotelu Park

Marunada (ili fešta od maruna) jedna je od najpoznatijih gastronomskih manifestacija u Lovranu ali i na Kvarneru, koja se od 1973. godine održava svake godine.
Osim što je poznata širom Hrvatske, Marunada doživljava svoju afirmaciju i širom Europe.
Tako je npr. britanski „The Guardian“ nedavno ocijenio lovransku Marunadu kao jedan od 10 najboljih europskih jesenjih festivala hrane u 2010. godini.

No krenimo od početka....

Marunada je dobila ime prema lovranskom marunu - posebnoj vrsti domaćeg pitomog kestena koji uspijeva samo na istočnim obroncima Učke, a naročito obilato u lovranskom kraju.
Radi se o velikoj i slasnoj sorti kestena koji glasi za jednu od najkvalitetnijih vrsta kestena na svijetu. 
Marun je endemična sorta koja je nastala križanjem domaćih divljih kestena sa sortama kestena s dalekog istoka (najvjerojatnije Japana) koje su sa svojih putovanja donosili lovranski pomorci.
Marun se još u 17.st. izvozio pa je on uz masline, vino i trešnje bio važna kultura od koje je domaće stanovništvo ovoga kraja živjelo.

Marun dozrijeva početkom listopada pa je (kao i tradicionalna berba maruna) i sama Marunada upravo vezana za taj mjesec.
Marunada obično započinje sredinom listopada i traje tri uzastopna vikenda - prvi vikend marunade održava se u samom Lovranu, a onda se Marunada drugog i trećeg vikenda seli u obližnja lovranska sela Dobreć i Liganj.

Lovranska Marunada je zaista mjesto i vrijeme za gurmane. 
Uske ulice staroga grada u to su vrijeme pune štandova gdje se uz glazbu, zabavu i ples, od tih jesenjih plodova osim pečenih maruna nude i mnogobrojne slastice, kolači ali i druga jela prema domaćoj recepturi. 
Nude se tradicionalna „marunjača“, sladoled od maruna, palačinke s marunima, lignje punjene marunima, mnogobrojni umaci i prilozi od maruna, tjestenine spravljene na bazi maruna i mnoge druge slasne delicije.
Uz pečene marune nude se i domaće medice (rakije na bazi meda), med te mlado vino.

Uz bogatu gastronomsku ponudu u lovranskim hotelima, kavanama i restoranima, tu je i tradicionalni zabavno-športski program s programom folklora, nastupom puhačkih orkestara te zabavne glazbe, boćarskim turnirom, susretom „old-timera“, avanturističkom utrkom „Učka Mountain Trek“, zatim planinarskim pohodom na Učku, te mountain-bike turom od Lovrana do Lovranske Drage, Lignja i Dobreća. 

 

Posebna ponuda

Ova stranica koristi kolačiće.
Neki od kolačića neophodni su za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo. Više informacija o kolačićima potražite ovdje.