Hotel Park on Facebook

Park prirode Učka

Izleti i dodatni sadržaji

Park prirode Učka

Park prirode Učka obuhvaća istoimeni planinski masiv koji se proteže duž zapadne obale Kvarnerskog zaljeva, na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana. 
Park prirode Učka je mjesto mnogih atraktivnih lokaliteta i zanimljivosti gdje uvijek postoji još nešto novo za vidjeti.
 
Na raspolaganju su tzv. "poučne staze", šetnice, lokaliteti i izletišta, razna autohtona naselja koja možete posjetiti samostalno ili organizirano (moguća su organizirana stručna vođenja, edukativni programi, vođenja s nadzornicima parka/rangerima i dr.).

Najpoznatiji lokalitet na Učki, zasigurno je njezin najviši vrh koji se zove Vojak (1401m). Bogat je planinskom vegetacijom, a s njegova vidikovca izgrađenog početkom prošlog stoljeća, pruža se veličanstven pogled na cijelu Istru, Kvarner, Kvarnerske otoke, Gorski Kotar, Velebit, Alpe ... pogled od kojeg ćete se teško odvojiti.

Poznati geomorfološki spomenik prirode je Vela Draga poznata po prekrasnim vizurama kanjona i nekoliko desetaka metara visokim vapnenačkim tornjevima. Na raspolaganju je i geološka "poučna staza" gdje posjetitelji mogu saznati više o tom prirodnom fenomenu. 

Učka pruža mnoge mogućnosti za aktivan odmor.
Na raspolaganju je 50–tak markiranih planinarskih staza, 8 staza za brdski biciklizam, 60–tak penjačkih smjerova na vapnenačkim stupovima i stijenama Vele Drage, dok su za letenje ovjesnim jedrilicama i parajedrilicama uređena poletišta na Brgudu i Vojaku.

Različiti klimatski uvjeti i tipovi staništa koji se isprepliću na tom prostoru rezultirali su iznimno bogatom biološkom raznolikošću na razmjerno malom prostoru.
Tako je Učka zacijelo jedino mjesto na svijetu gdje možete fotografirati stenoendemski učkarski zvončić (Campanula tomassiniana) i jedno od posljednjih europskih lokaliteta na kojem će strpljivo oko ljubitelja ptica biti nagrađeno impresivnim siluetama bjeloglavog supa (Gyps fulvus) ili surog orla (Aquila chrysaetos).
Ove vrste dva su istaknuta predstavnika ornitofaune Učke koja broji oko 100 dosad zabilježenih gnjezdarica, kao i više drugih ptičjih vrsta koje povremeno posjećuju Učku.

Osebujnost flore Parka prirode Učka najviše se zrcali u činjenici da je to područje koje obzirom na geografski položaj i klimu obiluje i kontinentalnim i mediteranskim vrstama.
Tako flora Parka prirode Učka prema aktualnoj literaturi broji oko 1300 različitih vrsta, što je s obzirom na relativno malu površinu zaštićenog područja izuzetno velik broj. Takvo bogatstvo vrsta Učka ponajprije može zahvaliti već ranije opisanim čimbenicima fizičkog okoliša, a prije svega klimi, geologiji i reljefu.

Učka ima vrlo dugu i bogatu tradiciju botaničkih, a posebno florističkih istraživanja. Prvi znanstvenici koji su posjetili Učku bili su upravo botaničari. Popis istaknutih istraživača Učke vrlo je dugačak, a većina florističkih radova koji su objavljeni u XX. stoljeću dopunjuje spoznaje o bogatstvu flore zaštićenog područja i ujedno upozorava da se, usprkos višestoljetnom razdoblju florističkih istraživanja, ovdje i dalje mogu očekivati nova otkrića.

Pored prirodnih vrijednosti na Učki nalazimo i bogatu te zanimljivu graditeljsku i kulturnu baštinu vezanu uz ruralni način života, a gastronomski specijaliteti poput maruna, ovčjeg sira, šparoge ili rakija od meda redovito oduševljavaju posjetitelje ovog kraja.
(izvor: www.pp-ucka.hr)

 

Posebna ponuda

Ova stranica koristi kolačiće.
Neki od kolačića neophodni su za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo. Više informacija o kolačićima potražite ovdje.